Larissa Michelle Bruijn

l.m.bruijn@rug.nl

Ik ben promovenda en docent aan de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarnaast ben ik als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV). In februari 2016 ben ik afgestudeerd met een Master Nederlands recht aan de RUG. Tijdens mijn master heb ik mij gespecialiseerd in rechtstheorie en het openbare-orde recht.

Mijn promotieonderzoek richt zich op de legalisering van cannabis en de niet-strafrechtelijke aanpak van drugscriminaliteit in Nederland en Amerika. Denk hierbij voornamelijk aan sluitingen van drugspanden in Nederland en One Strike drug evictions in Amerika. Om deze verschillende aanpakken te onderzoeken, combineer ik kwantitatieve onderzoeksmethoden met traditionele juridische onderzoeksmethoden.

Op deze website besteed ik met name aandacht aan de bestuursrechtelijke bevoegdheid van de burgemeester in Nederland om drugspanden te sluiten. Op grond van artikel 13b Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd, is de burgemeester bevoegd om een woning of lokaal te sluiten indien een verdovend middel wordt ‘verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is’. Klik hier voor meer informatie over deze sluitingsbevoegdheid of bekijk mijn publicaties.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien