Larissa Michelle Bruijn

l.m.bruijn@rug.nl

Ik ben universitair docent bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarnaast ben ik als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV). In mei 2021 ben ik (cum laude) gepromoveerd met mijn proefschrift getiteld ‘The alternative war on drugs: drug evictions, cannabis regulation and the legal consequences of adapting to the limitations of criminal law in the field of drug control‘.

Ik heb mij gespecialiseerd in empirisch-juridische onderzoeksmethoden, de regulering van cannabis, huisuitzettingen (evictions), het recht op huisvesting, en de niet-strafrechtelijke aanpak van drugsgerelateerde (georganiseerde) criminaliteit. Na mijn promotie ben ik als onderzoeker aan de slag gegaan binnen het ERC EVICT-project aan de RUG. Binnen dit project doe ik onderzoek naar de betekenis en impact van het internationale recht op huisvesting in nationale huisuitzettingszaken.

Op deze website besteed ik met name aandacht aan mijn onderzoek gericht op de bestuursrechtelijke bevoegdheid van de burgemeester in Nederland om drugspanden te sluiten. Op grond van artikel 13b Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd, is de burgemeester bevoegd om een woning of lokaal te sluiten indien een verdovend middel wordt ‘verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is’. Klik hier voor meer informatie over deze sluitingsbevoegdheid of bekijk mij publicaties.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien